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The Association of Corporate Treasurers (ACT) 
 
The ACT is a professional body for those working in corporate treasury, risk and 
corporate finance.   Further information is provided at the back of these comments and 
on our website www.treasurers.org. 

Contact details are also at the back of these comments. 

We canvas the opinion of our members through seminars and conferences, our monthly 
e-newsletter to members and others, The Treasurer magazine, topic-specific working 
groups and our Policy and Technical Committee. 

 

General  
 
The ACT welcomes the opportunity to comment on this matter. 

This document is on the record and may be freely quoted or reproduced with 
acknowledgement. 

ESMA is consulting on technical advice it needs to deliver to the Commission by the end 

of September. The advice covers: 

 format of base prospectus final terms; 

 format of summary of the prospectus and detailed form and content of key 

investor information to be included in it; and 

 a proportionate disclosure regime. 

 

Due to the short comment period we have not had sufficient time to seek feedback on all 
questions.  Hence we have responded to selected questions. 

http://www.treasurers.org/
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Format of the final terms to the base prospectus (Article 5(5)) 

Q6. Do you agree with the proposed mechanism of combining the summary with the final 
terms?  If not, please provide your reasons and an alternative suggestion. 

We do not agree with appending the base prospectus summary to the final terms.  This 
would not only slow the issue process down but also increase the cost as issuers will 
need to involve lawyers to re-consider whether the summary is still a “good summary”. 

There is also the argument that appending a summary with the final terms actually 
discourages investors from reading the Base Prospectus.  This runs counter to an 
objective we believed was the basis of ESMA's approach. 

We would instead recommend a simple cross reference to the base prospectus.   

 

Format of the summary of the prospectus and detailed content and specific form 
of the key information to be included in the summary (Article 5(5)) 

Q11a. Do you agree that our approach adequately limits the length of summaries? 

ESMA has adopted the model of five sections (A. Introduction and warnings; B. Issuer 
and any guarantor; C. Securities; D. Risks; and E. Offer) and has identified the 
mandatory key information to be in a summary.  Each of the five sections is made up of a 
number of “Points”.  The proposed approach to summaries is that they should contain 
the key information that investors need and should be short. 

The above prescriptive approach to summaries may in fact result in greater risk to 
issuers in deciding what should go in and what is left out. This approach is inconsistent 
with the basic obligation that the summary should not be misleading when read with the 
full prospectus.  If an important piece of information does not fit into any of the five 
prescribed sections then where does it go?  The argument that a detailed form of 
presentation for summaries facilitates comparability has little relevance as few wholesale 
(and relatively few retail) issues are directly comparable.  

 

Q11c. Do you think that there should be a numeric limit on the length of summaries?  If 
so how might that be done? 

A summary should not only be comprehensive and comparable but also compact.  
However imposing actual word limits can work against the stated purpose that 
summaries should be comprehensive.  We believe that a word limit may be unhelpful 
even for retail investors.  However we believe it is wholly unnecessary for wholesale 
investors.  In addition we do not agree with a word limit as it places undue risk onto 
issuers (see answer above). 

 

Proportionate disclosure regime (Article 7) 

Q16: Do you agree with the proposal to consider that “near identical rights” should have 
the same characteristics than pre-emption rights? Do you agree with the definition given 
in paragraph 117? Are there any other characteristics which should be taken into 
account? 
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We agree with the approach being taken by ESMA to allow companies replacing 
statutory pre-emption rights with similar pre-emptive provisions (often done for technical 
or administrative reasons) to be treated as though they were statutory pre-emption 
issues.  Indeed we commend ESMA for taking this pragmatic approach. 
 
 
Q17: Do you agree that there should be only one single proportionate regime and not 
two separate regimes, one for regulated markets and one for MTFs? 
 
In your paper you appear to be coming down in favour of one regime but then go on to 
require additional disclosures on companies traded on an MTF.  This is in effect two 
regimes one for those traded on a regulated market and one for those traded on an MTF 
in order to bring the disclosures of the latter up to the level of a regulated market.  We 
support this approach. 

 

Q22: Regarding the appropriate rules on market abuse, do you agree that there should 
be provisions in order to prevent insider trading and market manipulation? Do you 
consider it necessary to require that the rules of the MTFs fully comply with the 
provisions of the Market Abuse Directive? 
 
The ACT is a strong supporter of rules or codes of behaviour to prevent market abuse.  
We therefore agree with ESMA that to qualify for the proportionate regime the MTF 
should have provisions in order to prevent insider trading and market manipulation. 
 
We would also make the point that in the UK listed companies have to comply with 
enhanced market abuse standards that prohibit trading when in possession of Relevant 
Information Not Generally Available (RINGA) rather than the more limited definition of 
inside information.  We encourage ESMA to take any opportunity to move European 
market regulations toward these higher standards of integrity.  (In basic terms inside 
information requires a degree of precision in the information which RINGA does not.  For 
example knowledge of a board approved decision to bid for another significant company 
would be inside information.  Knowledge that papers were being prepared awaiting a 
board decision would not be inside information, but would be RINGA.) 
 
 
Q29: Considering the objective to enhance investor protection, do you agree that 
information regarding the issuer’s activities and markets and historical financial 
information can not be omitted? 
 
A further objective is to simplify the process and administrative burden for issuers 
making a pre-emptive issue.  Information that has already been published in an issuer’s 
latest report and accounts does not really need to be repeated in full but should be 
incorporated by reference.  Instead the requirement should rather be to disclose any 
significant changes to the information previously disclosed.  This latter approach would 
appear to be the approach that ESMA is adopting and we welcome that. 
 
 
Q30: Do you consider that, in order to reduce administrative burden, incorporation by 
reference could be a solution? Do you have any suggestions to improve the 
incorporation mechanism? 
 
The ACT regards incorporation by reference as a suitable mechanism to help reduce the 
administrative burden. 
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Q31: Do you agree with the proposal to require basic and updated information regarding 
the issuer’s principal activities and markets? 
 
We agree that information regarding the issuer’s principal activities and markets should 
be updated where there are significant changes. 
 
 
Q32: Do you agree with the proposal to require only the issuer’s historical financial 
information relating to the last financial year?  
 
As part of the simplification objective we would recommend that the issuer’s historical 
financial information is incorporated by reference.  Reproducing one year’s financial 
information could be regarded as presenting only part of the picture of the issuer’s 
financial condition, so that referring to a two year statement in the report and accounts 
provides better information for those interested in this side of things. 
 
 
Q34: Do you agree with the proposal to include a statement in the proportionate 
prospectus drawing attention to the specific regime and level of disclosure applicable to 
rights issues? 
 
We agree. 
 
 
Q35: Do you agree with the schedule for rights issues presented in Annex 2 of this 
consultation paper? 
 
We note that the disclosures required in your Appendix 2 are somewhat scaled back.  
However, since for issuers listed on a regulated market much of this information will have 
been provided regularly to the market we would ask ESMA to reconsider if the 
requirements could be further trimmed back.  In particular the information specified on 
operations and principal activities (para 5), information on management (para 9), 
information on share capital (para 16) and certain financial information noted in 
paragraph 15. 
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The Association of Corporate Treasurers 

The Association of Corporate Treasurers (ACT) is the leading professional body for 

international treasury providing the widest scope of benchmark qualifications for those 

working in treasury, risk and corporate finance. Membership is by examination. We 

define standards, promote best practice and support continuing professional 

development. We are the professional voice of corporate treasury, representing our 

members. 

Our 4,000 members work widely in companies of all sizes through industry, commerce 
and professional service firms. 
 
For further information visit www.treasurers.org 

Guidelines about our approach to policy and technical matters are available at 

http://www.treasurers.org/technical/manifesto.  

 
 
 
 
 
 
 

Contacts:  

John Grout, Policy & Technical Director 
(020 7847 2575; jgrout@treasurers.org  ) 

Martin O’Donovan, Deputy Policy & 
Technical  Director 
(020 7847 2577; modonovan@treasurers.org) 

Michelle Price, Associate Policy & 
Technical Director 
(020 7847 2578; mprice@treasurers.org  ) 
 
 

The Association of Corporate Treasurers 
51 Moorgate 
London EC2R 6BH, UK 
 

Telephone: 020 7847 2540 
Fax: 020 7374 8744 

Website: http://www.treasurers.org  

The Association of Corporate Treasurers is a company limited by guarantee in England under No. 1445322 at the above address 
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