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The Association of Corporate Treasurers (ACT) 
 
The ACT is a professional body for those working in corporate treasury, risk and 
corporate finance.   Further information is provided at the end of these comments 
and on our website www.treasurers.org. 

Contact details are also at the end of these comments. 

We canvas the opinion of our members through seminars and conferences, our 
monthly e-newsletter to members and others, The Treasurer magazine, topic-specific 
working groups and our Policy and Technical Committee. 

 

General  
 
This document is on the record and may be freely quoted or reproduced with 
acknowledgement. 

We welcome the IASB‟s project to improve IAS 39 and undertake a fundamental 
review of the standard.  IAS 39 has widely been regarded as unduly complex and 
often leading to unrepresentative accounting outcomes.  We realise there are 
practical issues in producing a full rewrite, but note that producing the revisions in 
three stages does make it somewhat difficult to give a reaction to the first phase 
when the all important stage three on hedging is not yet published. 
 

Detailed responses 
 
Classification approach 
Question 1 
Does amortised cost provide decision-useful information for a financial asset or 
financial liability that has basic loan features and is managed on a contractual 
yield basis? If not, why? 
Question 2 
Do you believe that the exposure draft proposes sufficient, operational 
guidance on the application of whether an instrument has „basic loan features‟ 
and „is managed on a contractual yield basis‟? If not, why? What additional 
guidance would you propose and why? 

http://www.treasurers.org/
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Question 3 
Do you believe that other conditions would be more appropriate to identify 
which financial assets or financial liabilities should be measured at amortised 
cost? If so, 
(a) what alternative conditions would you propose? Why are those 
conditions more appropriate? 

 
Within this initial exposure draft you are proposing to simplify the number of 
classification categories down to two and this is welcomed.  The conditions to be met 
to account at amortised cost (basic loan features and managed on a contractual yield 
basis) seem a reasonable approach, with the exception that this approach, when 
applied to embedded derivatives, creates an anomaly. 
 
Embedded derivatives 
Question 4 
(a) Do you agree that the embedded derivative requirements for a hybrid 
contract with a financial host should be eliminated? If not, please 
describe any alternative proposal and explain how it simplifies the 
accounting requirements and how it would improve the 
decision-usefulness of information about hybrid contracts. 

 
Embedded derivatives that are not closely related to the host contract are, under 
current rules, separated out and revalued as if a stand alone derivative.  Under your 
new proposal embedded derivatives would cause the host contract to be fair valued 
in its entirety.  For convertible or index linked debt this would mean the underlying 
debt was itself revalued creating the anomaly that such a borrower would have this 
sort of borrowing at fair value when other borrowings were held at cost – a confusing 
and very mixed model.  A further complication is apparent if you take the example an 
oil company issuing oil-linked debt. The company would in the past have been able 
to bifurcate an embedded derivative and then use this as a cash flow hedge of its 
revenues from sales of oil-based products. This treatment, which faithfully represents 
the substance of the structure, would probably no longer be available under the 
proposed standard. 
 
Further more in the case of debt which is indexed to inflation we would argue that this 
sort of instrument could be regarded as having basic loan features and it would be 
helpful if this could be specifically affirmed in the eventual standard. 
 
Fair value option 
Question 5 
Do you agree that entities should continue to be permitted to designate any 
financial asset or financial liability at fair value through profit or loss if such 
designation eliminates or significantly reduces an accounting mismatch? 
If not, why? 
Question 6 
Should the fair value option be allowed under any other circumstances? If so, 
under what other circumstances should it be allowed and why? 

 
The retention of the fair value option is welcomed.  This option has been valuable to 
companies who are unable to satisfy the rigours of the requirements for hedge 
accounting  and instead have been able to apply it “where it eliminates or 
substantially reduces an accounting mismatch”. 
 
At present and in the proposals the fair value option would only be available at initial 
recognition.  We have always thought that if it is sensible to allow the option to avoid 
a mismatch then this option should be capable of being invoked whenever the 
mismatch arises and equally revoked if the mismatch ceases, and would welcome 
the inclusion of such a concept now. 
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Reclassification 
Question 7 
Do you agree that reclassification should be prohibited? If not, in what 
circumstances do you believe reclassification is appropriate and why do such 
reclassifications provide understandable and useful information to users of 
financial statements? How would you account for such reclassifications, 
and why? 

 
We do not support the proposed prohibition on reclassification of instruments from 
one category to another. The accounting is more meaningful and transparent if an 
instrument can be reclassified when it no longer meets the criteria for a particular 
classification.  Any reclassification should only be allowed subject to suitable criteria 
such as a specific event and a real and demonstrable change of circumstances. 
 
Investments in equity instruments that do not have a quoted market price and 
whose fair value cannot be reliably measured 
Question 8 
Do you believe that more decision-useful information about investments in 
equity instruments (and derivatives on those equity instruments) results if all 
such investments are measured at fair value? If not, why? 
Question 9 
Are there circumstances in which the benefits of improved decision-usefulness 
do not outweigh the costs of providing this information? What are those 
circumstances and why? In such circumstances, what impairment test would 
you require and why? 
 
We do not support the proposal to remove  the existing  reliability exemption from the 
requirement to measure all equity instruments held (and all derivatives on such 
instruments) at fair value.  If a market value does not exist  and the fair value cannot 
be reliably measured then to insist on a fair value nonetheless seems perverse and 
will generate unreliable numbers.  We accept that determining any impairment on 
such an equity investment is somewhat unreliable too but at least that will tend to be 
estimating in the direction of prudence. 
 
Investments in equity instruments that are measured at fair value through other 
comprehensive income 
 
Question 10 
Do you believe that presenting fair value changes (and dividends) for particular 
investments in equity instruments in other comprehensive income would 
improve financial reporting? If not, why? 

 
Under your proposals investments in equity are measured at fair value through P&L 
unless an irrevocable election at initial recognition is made to take gains and losses 
through OCI but you prohibit the recycling from OCI to profit or loss of such gains and 
losses. We welcome the option to use OCI which is far more appropriate for strategic 
investments not held for trading.  
 
Alternative approach 
Question 14 
Do you believe that this alternative approach provides more decision-useful 
information than measuring those financial assets at amortised cost, 
specifically: 
(a) in the statement of financial position? 
(b) in the statement of comprehensive income? 
If so, why? 
Question 15 
Do you believe that either of the possible variants of the alternative approach 
provides more decision-useful information than the alternative approach and 
the approach proposed in the exposure draft? If so, which variant and why? 
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The alternative approach you put forward creates a narrower class of assets that can 
be held at cost, and although it is not clear, leaves liabilities treated as in the main 
proposals.  We see no particular merit in limiting the assets that are carried at 
amortised cost, and therefore do not think your alternatives as preferable to the main 
proposals. 
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The Association of Corporate Treasurers 

The ACT is the international body for finance professionals working in treasury, risk and 
corporate finance.   Through the ACT we come together as practitioners, technical 
experts and educators in a range of disciplines that underpin the financial security and 
prosperity of an organisation. 

The ACT defines and promotes best practice in treasury and makes representations to 
government, regulators and standard setters. 

We are also the world‟s leading examining body for treasury, providing benchmark 
qualifications and continuing development through training, conferences, publications, 
including The Treasurer magazine and the annual Treasurer’s Handbook, and online. 
 
Our 3,600 members work widely in companies of all sizes through industry, commerce, 
financial institutions and professional service firms. 
 
Our guidelines on policy and technical matters are available at 
http://www.treasurers.org/technical/resources/manifestosept2006.pdf.  
 
 
 
 
 
 

Contacts: 
 

John Grout, Policy and Technical Director 
(020 7847 2575; jgrout@treasurers.org ) 

Martin O‟Donovan, Assistant Director, 
Policy and Technical 
(020 7847 2577; modonovan@treasurers.org) 
 

The Association of Corporate Treasurers 
51 Moorgate 
London EC2R 6BH, UK 
 

Telephone: 020 7847 2540 
Fax: 020 7374 8744 

Website: http://www.treasurers.org  

The Association of Corporate Treasurers is a company limited by guarantee in England under No. 1445322 at the above address 
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