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The ACT is a professional body for those working in corporate treasury, risk and 
corporate finance.   Further information is provided at the back of these comments 
and on our website www.treasurers.org. 

Contact details are also at the back of these comments. 

We canvas the opinion of our members through our monthly e-newsletter to 
members and others, The Treasurer magazine, topic-specific working groups and our 
Policy and Technical Committee. 

 

General  
 
The ACT welcomes the opportunity to comment on this matter. 

This document is on the record and may be freely quoted or reproduced with 
acknowledgement. 

 

Response to specific questions 
Question 1 – Specifying the qualifying risks 
The proposed amendments restrict the risks qualifying for designation as hedged 
risks to those identified in paragraph 80Y. 
Do you agree with the proposal to restrict the risks that qualify for designation as 
hedged risks? If not, why? Are there any other risks that should be included in the list 
and why? 
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In the existing standard Para 81 states “If the hedged item is a financial asset or 
liability, it may be a hedged item with respect to the risks associated with only a 
portion of its cash flows or fair value … provided that the effectiveness can be 
measured.” This was a principle, but has been replaced by a list of specific risks 
which is in essence a rule.  The Board has acknowledged that this change is a move 
away from a principles basis, which many users, including our members, find to be a 
superior basis.  A principles based standard does allow an element of flexibility and 
discretion, subject to audit agreement.  It allows the standard to continue to be 
applied even if the instruments and hedging techniques in the markets evolve in 
some new direction.  The list of specific risks that may be designated as hedged risks 
is helpful but only if included as examples in the application guidance rather than set 
in stone in the main standard. 
 
A risk which is commonly hedged is inflation risk which is not specified in the list of 
risks nor very often can it be treated as a hedged item under the heading of a risk 
“associated with the contractually specified cash flows of a recognised financial 
instrument”.  A fixed rate bond, for instance may be issued by a company and turned 
into the equivalent of an RPI linked liability by entering into an RPI interest rate swap.  
To ensure the true commercial reality appears in the accounts the company will want 
to designate the RPI swap as a hedge of the RPI component of the fixed rate debt 
since any fixed rate is effectively made up of an RPI indexed component plus a real 
rate of interest.  (See also next answer.) 
 
 
 
 
Question 2 – Specifying when an entity can designate a portion of the cash 
flows of a financial instrument as a hedged item 
The proposed amendments specify when an entity can designate a portion of the 
cash flows of a financial instrument as a hedged item. 
Do you agree with the proposal to specify when an entity can designate a portion of 
the cash flows of a financial instrument as a hedged item? If you do not agree, why? 
Are there any other situations in which an entity should be permitted to designate a 
portion of the cash flows of a financial instrument as a hedged item? If so, which 
situations and why? 
 
Applying the proposed amendment to IAS 39 to the previous example we would find 
that since the RPI cash flow is not contractually specified in the hedged item then it 
could not be separated out and hedged.  This means that you will not be able to 
designate the effects of inflation on the value of fixed rate assets or liabilities as the 
hedged risk. Companies may validly seek to argue that para 80Y(a) stating that 
hedging FV fluctuations due to changes in market interest rates is permissible should 
allow this sort of hedge since the inflation rates curve can be viewed as ‘market 
interest rates’, indeed inflation rates over different periods are quoted and traded in 
the financial markets. 
 
Surely the principles based test as to what portions may be treated as hedged items 
should be that the portion is capable of being identified, isolated and measured as to 
fair value? 
 
 
Question 3 – Effect of the proposed amendments on existing practice 
The aim of the proposed amendments is to clarify the Board’s original intentions 
regarding what can be designated as a hedged item and in that way to prevent 
divergence in practice from arising. 
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Would the proposed amendments result in a significant change to existing practice? 
If so, what would those changes be? 
 
Under the current standard it is possible to hedge the downside risk in forecasted 
foreign currency sales, floating rate debt, energy purchases etc using vanilla bought 
options, and to get cash flow or fair value hedge accounting to defer all P&L volatility 
from them until the underlying hedged transaction occurs, which is consistent with 
the fundamental objective of hedge accounting in IAS 39.  At present the entire 
changes in value of a purchased option, including time value, can be designated as a 
hedging instrument and any ineffectiveness is eliminated by designating as the 
hedged item a hypothetical option being the change in value of a one sided risk, 
including an imputed time value. 
 
Following the proposed amendment to IAS 39 (paragraph AG99E), most traditional 
option hedging strategies will have less favourable accounting outcomes. Changes in 
option time value could no longer be deferred in reserves because of the proposed 
new limitations to the prescribed effectiveness assessments under IAS 39 and will 
result in more P&L volatility.   
 
Options are very often a highly suitable instrument for a company to use to hedge a 
downside risk while holding open the possibility of benefiting from favourable market 
movements that, if fully hedged, would have put the company at a competitive 
disadvantage.  The new proposed accounting treatment introduces arbitrary volatility 
which may even put a company off using the optimal hedging strategy. 
 
Your proposals are a change in practice and for users of options would be most 
unwelcome. 
 
 
 
Question 4 – Transition 
The proposed changes would be required to be applied retrospectively. 
Is the requirement to apply the proposed changes retrospectively appropriate? 
If not, what do you propose and why? 

The proposals are to be applied retrospectively with restatement of the opening 
balance of shareholders’ equity for the earliest period represented. The Board states 
that as all the hedges should be documented, the information required to make any 
restatement is readily available. In fact, despite having everything documented, it 
might not be an easy task to re-perform calculations required in order to come up 
with restated numbers. Either way, as a point of principle, we believe that changes 
should not be required to be implemented retrospectively, although voluntary early 
adoption should be permitted.  

 
 
Further comment 
 
There is also no attempt to extend to non financial instruments (such as hedges of 
forecast purchases or sales) the concept of taking only a portion of the cash flows as 
the item being hedged. IAS 39.82 indicates that the only risk that can be "carved out" 
of a non-financial hedged item is foreign currency risk.  This is causing issues for 
some industries and is still not changing.  So, for example, hedging the RPI element 
of price inflation of your forecast raw materials would not be eligible. As drafted the 
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ability just to look at portions applies only to financial instruments.  This is consistent 
with the current standard but while reviewing this area we would have thought it was 
sensible to consider whether for the sake of consistency the principles behind the 
treatment of portions of financial instruments should be applied also to non financial 
instruments. 
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The Association of Corporate Treasurers 

The ACT is the international body for finance professionals working in treasury, risk and 
corporate finance.   Through the ACT we come together as practitioners, technical 
experts and educators in a range of disciplines that underpin the financial security and 
prosperity of an organisation. 

The ACT defines and promotes best practice in treasury and makes representations to 
government, regulators and standard setters. 

We are also the world’s leading examining body for treasury, providing benchmark 
qualifications and continuing development through training, conferences, publications, 
including The Treasurer magazine and the annual Treasurer’s Handbook, and online. 
 
Our 3,600 members work widely in companies of all sizes through industry, commerce 
professional service firms. 
 
Further information is available on our website (below). 
 
Our policy with regards to policy and technical matters is available at 
http://www.treasurers.org/technical/resources/manifestoMay2007.pdf .  
 
 
 
 
 
 
 
Contacts:  
John Grout, Policy and Technical Director 
(020 7847 2575; jgrout@treasurers.org ) 
Martin O’Donovan, Assistant Director, 
Policy and Technical 
(020 7847 2577; modonovan@treasurers.org) 
Peter Matza, Policy and Technical Officer 
(020 7847 2576; pmatza@treasurers.org) 
 

The Association of Corporate Treasurers 
51 Moorgate 
London EC2R 6BH, UK 
 

Telephone: 020 7847 2540 
Fax: 020 7374 8744 

Website: http://www.treasurers.org 

The Association of Corporate Treasurers is a company limited by guarantee in England under No. 1445322 at the above address 
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