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The Association of Corporate Treasurers (ACT) 
 
The ACT is a professional body for those working in corporate treasury, risk and 
corporate finance.   Further information is provided at the back of these comments and 
on our website www.treasurers.org. 

Contact details are also at the back of these comments. 

We canvas the opinion of our members through seminars and conferences, our monthly 
e-newsletter to members and others, The Treasurer magazine, topic-specific working 
groups and our Policy and Technical Committee. 

 

General  
 
The ACT welcomes the opportunity to comment on this matter. 

This document is on the record and may be freely quoted or reproduced with 
acknowledgement. 

The ACT believes this second Leases exposure draft (ED) is an improvement on the first 
ED, with the lease term better defined and some of the unnecessary complexity now 
removed. 

Consistent with our response to the August 2010 Leases Exposure Draft the ACT is 
generally in agreement with the overall approach to a ‘right-of-use’ accounting model 
whereby both lessee and lessor record assets and liabilities arising from lease contracts.  
However we believe that the right of use model is not appropriate for all leases, 
particularly property leases, and hence these should not result in lessees capitalising 
these assets.  The capitalisation of Type B or property leases proposed by the IASB has 

http://www.treasurers.org/
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focused on recognising the lease liability without due consideration as to whether the 
resultant capitalised leased asset is a meaningful figure. 

 

Specific questions 
  
Question 1: Identify a lease 

This revised Exposure Draft defines a lease as “a contract that conveys the right to use 
an asset (the underlying asset) for a period of time in exchange for consideration”.  An 
entity would determine whether a contract contains a lease by assessing whether: 

a) Fulfilment of the contract depends on the use of an identified asset; and 
b) The contract conveys the right to control the use of the identified asset for a 

period of time in exchange for consideration. 

A contract conveys the right to control the use of an asset if the customer has the ability 
to direct the use and receive the benefits from the use of the identified asset. 

Do you agree with the definition of a lease and the proposed requirements in paragraphs 
6-19 for how an entity would determine whether a contract contains a lease? Why or why 
not? 

Some assets could be restructured as service contracts and kept off balance sheet. 
 
The definition of a lease in the revised Exposure Draft (ED) provides the opportunity for 
contracts to be structured as service contracts in order to keep assets off balance sheet. 
The definition specifies that the lessee should have “the right to control the use of the 
identified asset.”  Consequently a contract where the lessor has the right to substitute the 
asset for another equivalent asset could be deemed to be a service contract. 

The definition requires significant judgement. 
 
Paragraph 12 of the ED defines the “right to control the asset” as having both direct use 
of the asset and deriving the benefits from use of the asset.  “Benefits from use of the 
asset”  is in turn defined as the right to obtain substantially all of the potential economic 
benefit from use of the asset.  There will be situations where both the customer and 
supplier can and make decisions on how the asset is operated.  For example in a time 
charter of a vessel, typically the owner still manages the vessel but the charterer decides 
where the vessel will go.   Whilst it may appear that the charterer has the right to control 
the use of the asset, it requires judgement to determine which of the two parties’ 
decisions significantly affect the economic benefit to be derived from the use of the 
asset. 
 

 

Question 2: Lessee accounting 

Do you agree that the recognition, measurement and presentation of expenses and cash 
flows arising from a lease should differ for different leases, depending on whether the 
lessee is expected to consume more than an insignificant portion of the economic 
benefits embedded in the underlying asset?  Why or why not?  If not, what alternative 
approach would you propose and why?  
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The exposure draft proposes that the principle for determining which approach to apply 
is based on the amount of consumption of the underlying asset.  A lessee typically 
consumes a part of any equipment or vehicle lease because the asset is depreciating, 
over the economic life of the asset.  The lessor prices the lease to recover the value of 
the part of the asset consumed as well as obtaining a return on its investment in the 
asset.  For property leases (i.e. leases of land and/or a building) the lessee uses the 
asset without consuming a significant part of it (ignoring special-purpose, short-life 
structures, etc.). 

The ACT believes that the right of use model is not appropriate for all leases, particularly 
property leases, and hence these should not result in lessees capitalising these assets.  
The resultant capitalised leased asset amount is not a true economic asset but rather an 
intangible contract right.  The amount or size of the asset is significantly impacted by the 
length of the lease and will distort key ratios such as Return on Capital Employed 
(ROCE).  Additionally these lease assets would not be regarded as assets under 
bankruptcy law. 

Please note, the following comments are based on the assumption that the capitalisation 
of Type B leases remains for lessees as described in the ED: 

 Single lease expense for Type B leases. 
 
Paragraph 56 of the ED requires separate disclosure of the unwinding of the 
discount on the lease liability from the amortisation of the asset for Type A 
property and equipment leases.  For Type B land and building leases the 
unwinding of the discount on the lease liability is presented together with the 
amortisation of the asset for Type B land and building leases.  We believe that 
the lease expense for Type B leases should be accounted for like Type A i.e. the 
finance element of property leases should be charged to interest expense. 

  

 Classification of lease payment in the Statement of cash flows 
 
Paragraph 57 of the ED requires that repayments of the principal portion of the 
lease liability arising from Type A property and equipment leases is disclosed 
within Financing activities in the Statement of Cash Flows and that the unwinding 
of the discount on the lease liability arising from Type A leases is classified in 
accordance with the requirements relating to interest paid.  However it also 
states that Type B lease payments are recorded within Operating activities within 
the Statement of Cash Flows.   
 
We believe this inconsistent treatment is misleading.  Your proposal for Type A is 
that consumption of the asset element of the lease payment is presented in  
Operating activities.  We agree with this.  The lease payment in a Type B lease 
is described in the ED as “a charge for the use of the asset” however given the 
debt-like lease liability on balance sheet we believe it would be more consistent 
to include the charge as an interest expense and hence we would suggest it 
should be included within Financing activities.   
 
However if you adopt our recommendation that Type B leases are not capitalised 
then your proposed classification as an Operating activity seems appropriate as 
the lease payment is effectively contractual rent. 
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 Calculation of amortisation for Type B leases 
Paragraph 50 of the ED calculates the amortisation of the right-of-use asset for 
Type B leases as “the difference between the following: (a) the periodic lease 
cost...” and “(b) the periodic unwinding of the discount on the lease liability.” This 
is clearly a balancing item and may or may not reflect the true pattern of 
consumption for land and buildings.  Given this, it is questionable what the 
carrying value of the “Right of use: land and building asset” i.e. the asset less 
accumulated amortisation, represents.  This is consistent with and reinforces our 
point that Type B lease assets are not true economic assets but rather an 
intangible contract right. 

 

Question 3: Lessor accounting 

Do you agree that a lessor should apply a different accounting approach to different 
leases, depending on whether the lessee is expected to consume more than an 
insignificant portion of the economic benefits embedded in the underlying asset? Why or 
why not? If not, what alternatives would you propose and why?  

For Type A property and equipment leases a lessor shall derecognise the underlying 
asset at commencement and recognise a lease receivable, a residual asset, and any 
resulting profit or loss.   

For Type B land and building leases a lessor continues to measure and present the 
underlying asset in accordance with other accounting standards and recognises lease 
payments as rental income in profit or loss. 

Inconsistent approach 

The inconsistent approach proposed by the IASB supports our argument that the Right 
of Use approach is not applicable for all types of leases. The right of use model would 
suggest that the right to use the underlying asset is transferred to the lessee at the point 
of commencement of the lease.  Hence we cannot understand why the lessor does not 
reflect this transfer and derecognise a portion of the asset for both Type A and Type B 
leases. 

Back to back leases 

Type A equipment back to back leases end up with very different results than Type B 
land and building leases.  When a Type A asset is leased the lessee capitalises the right-
of-use asset, and then when sub-leasing the same underlying asset, as a lessor the 
asset is derecognised and a lease receivable recognised.  When a Type B asset is 
leased the lessee also capitalises the right-of-use asset however when sub-leasing the 
underlying asset remains on the balance sheet.  This results in an overstatement of Type 
B lease assets when sub-let. 

We would recommend that the accounting treatment of Type B sub let assets is modified 
to remove this anomaly.   

 

Question 4: Classification of leases 

Do you agree that the principle on the lessee’s expected consumption of the economic 
benefits embedded in the underlying asset should be applied using the requirements set 
out in paragraphs 28-34, which differ depending on whether the underlying asset is 
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property?  Why or why not?  If not, what alternative approach would you propose and 
why?  

Paragraphs 28-34 classify leases as Type A or Type B.  Assets that are not property are 
Type A unless the lease term is insignificant compared to the economic life of the asset, 
or the PV of lease payments is insignificant compared to the FV of the asset.   

Property leases and those that don’t meet the requirements above are Type B unless the 
lease term is for the major part of the remaining economic life of the underlying asset, or 
the present value of the lease payments accounts for substantially all of the fair value of 
the underlying asset at the commencement date. 

Whilst the guidance is based on the nature of the underlying asset and should be 
relatively easy for users to apply, the criteria for the exceptions include terms which don’t 
appear to be defined.  These are “insignificant,” “major part of,” and “substantially.”  We 
would ask for additional guidance. 

 

Question 5: Lease term 

Do you agree with the proposals on the measurement of variable lease payments, 
including reassessment if there is a change in relevant factors?  Why or why not?  If not, 
how do you propose that a lessee and a lessor should determine the lease term and 
why? 

A substantive modification to lease terms and provisions would create a new contract at 
the date that the modification becomes effective.  Substantive modification includes 
changes to the contractual lease term.  Renewal options will be only included in the 
lease term where there is a “significant economic incentive to extend”.  We believe this is 
an improvement on the last exposure draft which included renewal options on a “more 
likely than not” basis.  However the current drafting may incentivise the structure of 
renewal options to avoid including the renewal period in the capitalised lease term.  
Hence we recommend there should be clear and concise disclosure of renewal options 
that would have a material impact but have not been capitalised in the notes to the 
accounts. 

 

Question 6: Variable lease payments 

Do you agree with the proposals on the measurement of variable lease payments, 
including reassessment if there is a change in an index or a rate used to determine lease 
payments?  Why or why not?  If not, how do you propose that a lessee and a lessor 
should account for variable lease payments and why? 

Variable lease payments that depend on an index or a rate would be included in the 
lease liability, however forward rates and forecasting techniques would not be 
considered.  Hence there may be an incentive to structure payment terms in order to 
receive the desired accounting outcome.  In a similar manner to renewal options above 
the reader of the accounts needs to be made aware of what material variable lease 
payments have not been included in lease liability hence disclosure in the notes to the 
accounts is necessary. 
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Question 7: Transition 

Paragraphs C2-C22 state that a lessee and a lessor would recognise and measure 
leases at the beginning of the earliest period presented using either a modified 
retrospective approach or a full retrospective approach.  Do you agree with those 
proposals?  Why or why not?  If not, what transition requirements do you propose and 
why? 

Are there any additional transition issues the boards should consider?  If yes, what are 
they and why? 

The ACT welcomes the Boards’ modified retrospective approach which uses ‘shortcut’ 
calculations to initially measure the lease related assets and liabilities.  However we note 
that implementation is on a lease by lease basis and for corporates with a significant 
volume of leases this will be a costly exercise. 

 

Question 8: Disclosure 

Paragraphs 58-67 and 98-109 set out the disclosure requirements for a lessee and a 
lessor.  Those proposals include maturity analyses of undiscounted lease payment; 
reconciliation of amounts recognised in the statement of financial position; and narrative 
disclosures about leases (including information about variable lease payments and 
options).  Do you agree with those proposals?  Why or why not?  If not, what changes do 
you propose and why?  

We agree with the proposed disclosures. 
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The Association of Corporate Treasurers 

The Association of Corporate Treasurers (ACT) is the leading professional body for 

international treasury providing the widest scope of benchmark qualifications for those 

working in treasury, risk and corporate finance. Membership is by examination. We 

define standards, promote best practice and support continuing professional 

development. We are the professional voice of corporate treasury, representing our 

members. 

Our 4,500 members work widely in companies of all sizes through industry, commerce 
and professional service firms. 
 
For further information visit www.treasurers.org 

Guidelines about our approach to policy and technical matters are available at 

http://www.treasurers.org/technical/manifesto.  

 
 
 
 

Contacts:  

Michelle Price, Associate Policy & 
Technical Director 
(020 7847 2578; mprice@treasurers.org) 

Martin O’Donovan, Deputy Policy & 
Technical Director 
(020 7847 2577; modonovan@treasurers.org) 

John Grout, Policy & Technical Director 
(020 7847 2575; jgrout@treasurers.org) 

Colin Tyler, Chief Executive 
(020 7847 2542; ctyler@treasurers.org) 
 

The Association of Corporate Treasurers 
51 Moorgate 
London EC2R 6BH, UK 
 

Telephone: 020 7847 2540 
Fax: 020 7374 8744 

Website: http://www.treasurers.org  

The Association of Corporate Treasurers, established by Royal Charter 
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