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Dear Madam, 
 
 
The Fair Value Option: Amendments to IAS 39 Financial Instruments, Recognition and 
Measurement 
 
 
The Association of Corporate Treasurers (ACT) welcomes the opportunity to submit views 
on the important issue of amending IAS 39.  This standard, and the accounting treatment of 
financial instruments is highly relevant to corporate treasurers.  The ACT usually comments 
from the corporate and not the financial services sector standpoint 
 

General 

In the existing IAS 39 the availability of the fair value option provided a welcome degree of 
flexibility for entities as a form of hedge accounting outside of the strict rules on 
classifications of hedges.  By recording both financial assets and liabilities at fair value 
through the P&L, which accords with the general principles of IAS39 of fair valuing financial 
instruments, there is a degree of natural offsetting even if the movements in the value of asset 
and liability are only partially correlated.  Additionally if entities did not wish to spend the 
time and effort in meeting the extensive requirements for documenting and testing hedge 
accounting they could simply apply fair value.  We note that the circumstances when this 
flexibility is available have been severely restricted under the proposed amendments in your 
April 2004 consultation, and therefore we do not support your Exposure Draft.   
 
We believe that the criteria required to be satisfied in order to use the fair value option (para 
9(b)) are unnecessary and that the standard should remain in its original form. 



Responses to specific questions 

Question 1 

Do you agree with the proposals in this Exposure Draft? If not, why not? What changes do 
you propose and why? 

 
Your rationale for the proposed amendments is given in BC9. 
 
If one of the purposes for the changes is to avoid banks, securities companies and insurers 
inappropriately using the old provisions we wonder why these new provisions are not limited 
to those entities. 
 
The concern in BC9(a) about use of the option when the valuation is not verifiable is a valid 
one, which we accept.  However we take issue with the terminology used between verifiable 
and reliably measurable.  We also believe the need to satisfy yet more tests on verifiability 
and whether items substantially offset are further burdens on reporting entities which will 
cause more expense and confusion. 
 
In BC9(b) your concern is over increased volatility and that its removal is an objective in this 
Exposure Draft whereas the potential volatility introduced in IAS 39 through the very strict 
criteria to achieve hedge accounting was not seemingly a concern for you.  We accept that the 
fair value option may cause volatility but we find it surprising that you do not leave that to 
the reporting entities involved to resolve themselves, through deciding whether or not to 
make use of the fair value option.   
 
In BC9(c) the concern was expressed over the recognition of gains or losses arising from 
changes in the credit worthiness of the reporting entity and we note in BC13 your decision to 
leave matters unchanged.  In respect of this concern, we think there should be an option for 
issuers to fair value their liabilities whilst being able to exclude credit revaluations where 
there is no expectation to repurchase or to negotiate early termination of or to defease those 
liabilities.   In such a case the decisions concerning the liability are historical and the P&L 
impact will continue to accrue over the life of the liability in the normal way. 
 
The Exposure Draft allows the designation “at fair value through the P&L” only if the fair 
value is verifiable.  Although the concept of verifiable is explained in 48B as being a tighter 
definition than measurable or reliably measurable (terms used elsewhere in IAS 39), in 
everyday language verifiable is not associated with any particular degree of accuracy or 
reliability and confusions could be introduced.  Our particular concern about the introduction 
of the verifiable requirement on any valuations for this purpose is that it imposes a different 
criterion than found elsewhere in IAS39.  We do not see the logic of having different degrees 
of reliability on fair value depending on particular uses within the same set of financial 
statements. 
 
Para 9 (b) (iii) allows the use of the fair value through P&L option where the fair value of a 
financial asset or liability is substantially offset by the exposure to changes in the fair value of 
another financial asset or liability.  This seems to be creating an effectiveness test similar to 
that already included in IAS 39, so that this sub paragraph is providing nothing new or extra 
other than being confusing.  Indeed the test substantially offset is different from the normal 
wording of highly effective but does it introduce a more stringent test than required under 
hedge accounting? 



 

Question 2 

Are you aware of any financial instruments to which entities are applying, or are intending to 
apply, the fair value option that would not be eligible for the option if it were revised as set 
out in this Exposure Draft? If so: 

 (a)Please give details of the instrument(s) and why it (they) would not be eligible. 

Yes.  One of our members, who is the Treasurer of a large multinational, has explained that 
his organisation owns a financial asset in the form of cumulative redeemable fixed rate 
preference shares issued by an independent holding company which owns an operating 
company which the multinational sold.  Although the dividend has a fixed rate coupon the 
timing of payment on the preference shares depends on the dividends paid by the operating 
company to the holding company.  The multinational’s treasury policy is to have floating rate 
investments.  Hence the owner of the financial asset has taken out an interest rate hedge 
which estimates timing of flows.  It appears that the more stringent verifiable test allied with 
the need to prove ‘substantially offset’ (which is not clear and would need testing) may 
prevent this instrument being allowed to be fair valued with consequent creation of P&L 
volatility.  Since the actual timing of coupon flows simply cannot be predicted then it seems 
impossible to prove whether it ‘substantially offsets’ as in some situations it will and in 
others it will not. 

(b)Is the fair value of the instrument(s) verifiable (see paragraph 48B) and if not, why not? 

This is not clear as the lengthy new rules in 48A and 48B need considering with auditors and 
will need proving.  It would be helpful if 48A and 48B could be written to only include 
matters which are additional to AG69 – A82. 
 
 (c)How would applying the fair value option to the instrument(s) simplify the practical 
application of IAS 39?  
 
As both instrument and derivative could be fair valued under the previous IAS39 with any 
timing differences on payment dates and changes in the credit worthiness of the issuer being 
recorded in the P&L then the multinational was comfortable with the volatility impact and, in 
particular, that it did not need to test potential outcomes. 
 

Question 3 

Do the proposals contained in this Exposure Draft appropriately limit the use of the fair 
value option so as to address adequately the concerns set out in paragraph BC9? If not, how 
would you further limit the use of the option and why? 
 
On the premise that the concerns set out in paragraph BC9 are all valid, then the Exposure 
Draft does adequately cover the first concern, but not always the second, as noted by example 
in Question 2.  In respect of the third concern please see question 1. 
 

Question 4 

Paragraph 9(b)(i) proposes that the fair value option could be used for a financial asset or 
financial liability that contains one or more embedded derivatives, whether or not paragraph 
11 of IAS 39 requires the embedded derivative to be separated. The Board proposes this 



category for the reasons set out in paragraphs BC6(a) and BC16-BC18 of the Basis for 
Conclusions on this Exposure Draft. However, the Board recognises that a substantial 
number of financial assets and financial liabilities contain embedded derivatives and, 
accordingly, a substantial number of financial assets and financial liabilities would qualify 
for the fair value option under this proposal. 

 
Is the proposal in paragraph 9(b)(i) appropriate? If not, should this category be limited to a 
financial asset or financial liability containing one or more embedded derivatives that 
paragraph 11 of IAS 39 requires to be separated? 
 
We welcome the fact that the fair value option may be applied to assets or liabilities 
containing embedded derivatives whether or not the embedded derivative was required to be 
separated.  This is a good use of the fair value option, and we point out that it demonstrates 
that your proposed treatment of assets or liabilities which do not contain embedded 
derivatives (see question 2), and which need to satisfy other criteria such as ‘substantially 
offset’, is inconsistent. 
 

Question 5 

Paragraph 103A proposes that an entity that adopts early the December 2003 version of IAS 
39 may change the financial assets and financial liabilities designated as at fair value 
through profit or loss from the beginning of the first period for which it adopts the 
amendments in this Exposure Draft. It also proposes that in the case of a financial asset or 
financial liability that was previously designated as at fair value through profit or loss but is 
no longer so designated: 

 (a)if the financial asset or financial liability is subsequently measured at cost or amortised 
cost, its fair value at the beginning of the period for which it ceases to be designated as at 
fair value through profit or loss is deemed to be its cost or amortised cost. 

(b)if the financial asset is subsequently classified as available for sale, any amounts 
previously recognised in profit or loss shall not be reclassified into the separate component 
of equity in which gains and losses on available-for-sale assets are recognised. 

However, in the case of a financial asset or financial liability that was not previously 
designated as at fair value through profit or loss, the entity shall restate the financial asset or 
financial liability using the new designation in the comparative financial statements. 

 
Finally, this paragraph proposes that the entity shall disclose: 

(a)for financial assets and financial liabilities newly designated as at fair value through 
profit or loss, their fair value and the classification and carrying amount in the previous 
financial statements. 

(b)for financial assets and financial liabilities no longer designated as at fair value through 
profit or loss, their fair value and the classification and carrying amount in the current 
financial statements. 

 

Are these proposed transitional requirements appropriate? If not, what changes do you 
propose and why? Specifically, should all changes to the measurement basis of a financial 
asset or financial liability that result from adopting the amendments proposed in this 
Exposure Draft be applied retrospectively by restating the comparative financial statements? 

 



For entities that have adopted IAS 39 early your proposed transition process is helpful in that 
there will be no need for backdated changes 
 
We would like to draw your attention to the requirement for use of the fair value option that it 
is designated “upon initial recognition”.  This is in the original IAS39, but on reflection it 
appears to us to be too restrictive.  An entity may have a long standing financial liability held 
at amortised cost, and may subsequently take on a derivative asset which is fair valued and 
forms a partial hedge against that liability, but not sufficiently correlated to achieve hedge 
accounting.  In BC6(c)(ii) you give reasons as to why it is fair to permit this sort of “natural 
offset” but it seems illogical and inconsistent to restrict it to circumstances where the 
financial liability is first recognised after the inception of offsetting asset rather than to pre-
existing liabilities.  On the basis of your requirements two identical liabilities will end up 
with different allowed treatments depending on the timing of initial recognition. 
 
It is one thing to have rules which allow different treatment of identical assets or liabilities 
since the entity can do what is appropriate (as you accept in BC18), but it seems perverse to 
have rules which force different treatments without the entity having the choice as to what is 
appropriate. 
 
In a similar fashion there may be occasions where the fair value option is quite properly in 
use to achieve a natural offset and then there is a major business change so that the asset is 
disposed of or the liability extinguished.  It should then be possible for the entity to opt back 
to an amortised cost valuation of the offsetting liability or asset.  To avoid abuse this option 
could be limited to major business changes.   By “major business change” we would mean, 
for example, a merger / takeover / new acquisition / business sale or closure, etc.  This would 
mirror the normal IAS hedging rules where it is possible to cease designating a particular 
hedge relationship. 
 

Question 6 

Do you have any other comments on the proposals? 
 
No.  
 
 
These comments are on the record and may be freely quoted and made available for public 
inspection. 
 
We hope these responses are helpful for your deliberations and if you need any further 
information or clarifications please contact any of the people listed below. 
 
 
Yours faithfully, 
 
 
 
 
Martin O’Donovan 
Technical Officer 
 
 



 
 
 
 
The Association 
 
The Association of Corporate Treasurers was formed in 1979 to encourage and promote the 
study and practice of corporate finance and treasury management and to educate those 
involved in the field. Today, it is an organisation of professionals in corporate finance, risk 
and cash management operating internationally. A professional body and not a trade 
association, it has over 3,000 Fellows, Members and Associate Members. With more than 
1,200 students in more than 40 countries, its education and examination syllabuses are 
recognised as the global standard setters for treasury education.  Members of the Association 
work in many fields. The majority of Fellows work in large UK public companies, 
responsible for the treasury and corporate finance functions. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Contacts: 

Richard Raeburn, Chief Executive 
(020 7213 0734; rraeburn@treasurers.co.uk) 
 
John Grout, Technical Director 
(020 7213 0712; jgrout@treasurers.co.uk ) 
 
Martin O’Donovan, Technical Officer 
(020 7213 0715; modonovan@treasurers.co.uk) 
 

 
The Association of Corporate Treasurers  

Ocean House 
10/12 Little Trinity Lane 

London EC4V 2DJ 
  

Telephone: 020 7213 0728 
Fax: 020 7248 2591 

Website: http://www.treasurers.org 

 
The Association of Corporate Treasurers is a company limited by guarantee in England under No. 1445322 at the above address  

 

 

 


